woensdag 30 maart 2011

Bolero van wit gehaakt katoen

Haken kan ik niet en ik zag wit gehaakt katoen liggen op het Stoffenspektakel, per meter. Meteen een meter meegenomen en ik heb er een bolero met korte mouwen van gemaakt. Het patroon is een aangepast patroon uit een Sandra, jaartal kon ik nergens ontdekken.


Ik heb er nog behoorlijk wat van over, en ik ben van plan dat te gaan verwerken in een van m'n volgende projecten: een opgepimpt jeansjasje.

woensdag 23 maart 2011

Sjaal af

M'n eerste breiproject is af. Een dikke sjaal, van rood en bruin garen dat ik voor 1 Euro per bol op de kop had getikt in de bollenbak van 't Smitje:


 Afgelopen weekend hadden we flink wat bezoek en de meesten vonden het toch wel erg leuk wol, en erg zacht. Gisteren zag ik nieuwe bollen van dit spul in de bollenbak liggen, nog steeds voor 1 Euro, en met een nieuwe kleur: lichtbruin.



Ik heb maar meteen wat bollen donker- en lichtbruin meegenomen voor een sjaal voor m'n vriend. Die zag zo'n lekkere zachte sjaal helemaal zitten. Straks gaat deze, als test, even op de handwas. Kijken hoe dit spul zich houdt.

Het nieuwe breiproject wordt een tas. Een idee van de Stitch & Bitch dames. Daar ben ik namelijk vorige week woensdag voor het eerst gaan kijken. Het was erg leuk en ik ben van plan vaker te gaan. Maar goed. Ze raadden me aan om lapjes van 10 cm bij 10 cm te gaan breien om zo wat patroontjes en afkanten etc. te oefenen. En dan die lapjes aan elkaar naaien en er een sjaal of tas van maken. Ik ga er dus een tas van maken. Dit zijn de bollen die ik er voor heb gehaald:

zondag 20 maart 2011

Grote stoffeninkoop

Dit weekend was er Stoffenspektakel in Eindhoven. Samen met de naaijuf hebben we een lapje uitgezocht voor een van de cursisten die over een paar weken is uitgeteld en een meisje krijgt. We gaan met z'n allen wat voor de kleine maken, als kraamcadeau.

Voor mezelf heb ik voor de komende lente en zomer ook het een en ander ingeslagen. Veel tricot dit keer, aangezien ik eindelijk een locker heb, en er tegenwoordig zelfs mee overweg kan.

Om te beginnen een lapje tricot, wit met kleurig desin. Ik wil er een jurkje van maken. Het is erg dun tricot, dus er moet echt een onderjurk onder. Die ga ik maken van gebroken wit stretch satijn. Zo'n onderjurk is altijd wel handig om te hebben. Van het tricot heb ik 3 meter (a 2 Euro per meter) en het stretch satijn 1,25 meter (a 8 Euro per meter).


Iets waar ik langer naar zocht: gebreid/gehaakt wit katoen van goede kwaliteit om een bolerootje of een cardigan met korte mouwen te maken, voor de zomer. 1 meter van gekocht, voor 10 Euro per meter.


Zeer dun wit katoen met een werkje, Voor een wijde blouse/tuniek voor de lente/zomer. 2 meter van gekocht, voor 6 Euro per meter.


Een coupon, redelijk dik tricot, van 1,50 x 1,50 m, voor 10 Euro. Bij thuiskomst blijkt het ruim 1,60 x 1,50 m zijn. Als ik er een simpel jurkje uit weet te halen wordt het een jurkje. Anders wordt er een fladderokje van gemaakt.


En dan als laatste een experiment. Ik zag dit gebreid/gehaakt 'psychedelische-kleurtjes-jaren-70' stof liggen. Meteen zag ik een broek met van die flare pijpen voor me en dat beeld liet me maar niet los. Er zitten flink gaatjes in, dus er zal onder zo'n broek een strakke legging moeten (wit heb ik nog in de kast liggen). Ik weet ook nog niet welk patroon ik moet gaan gebruiken en hoe ik hier een vredesnaam een band of rits aan of in moet naaien, maar dat wordt dan een leuke uitdaging. En als het niet lukt: jammer dan. Het stof was 4 Euro per meter en ik heb 3 meter genomen, vooral omdat het stof maar 1,30 m breed is en ik dus flare pijpen wil.



Niet alleen qua stoffen heb ik m'n ogen uitgekeken, maar ook de creaties van sommige dames die er rondliepen waren niet mis. Er zaten enorm creatieve dingen bij. Misschien moet ik volgend jaar eens m'n camera meenemen en eens wat van deze creaties op foto vastleggen. Soort van 'mode-overzicht van het Stoffenspektakel'. Ik denk dat menig designer er nog jaloers op kan zijn.

zondag 13 maart 2011

Knip November 2010; jasje 13 A

Ik had dit jasje al eens eerder gemaakt van goedkoop 'oefenstof' (1 Euro per meter). Het jasje bevalt zo goed dat ik het al een paar keer gedragen heb. Het zit lekker en staat me goed en is makkelijk te combineren met een strakke broek of rok. Ik heb er daarom nog maar eentje gemaakt, maar dan van stof dat ik vorig najaar op het Stoffenspektakel had gekocht, voor 6 Euro per meter.

Ben er helemaal blij mee. Ik ben er alleen nog niet over uit of er nog knopen en knoopsgaten in moet maken. Het jasje draag ik nooit dicht, dus het zou meer voor de sier zijn. Ik twijfel, omdat het stof op zich al genoeg aandacht trekt en knopen zouden misschien een beetje te veel van het goede worden.



woensdag 9 maart 2011

Breien?

Breien. Jeugdtrauma's had ik ervan. Maar aangezien je tegenwoordig geen fatsoenlijk gebreide trui van redelijke kwaliteit en met lange mouwen meer in de winkel kunt krijgen, zatt ik er al een tijd zwaar over te denken om het toch weer eens te proberen.

Heel voorzichtig begonnen met wat lapjes van een goedkoop bolletje katoen. Het lukte. Er werd me van alle kanten aangeraden om met iets simpels te beginnen, en liefst iets met dikke breipennen. Het gaat dus een sjaal worden, van 2 kleuren (rood en bruin) pluizig garen en het moet gebreid worden met breinaalden 6-7. Pluzig omdat je dan foutjes niet zo snel ziet en 2 kleuren om meteen een beetje te oefenen met kleuren wisselen.

vrijdag 4 maart 2011

Tas sienna/blauw/goud

Het patroon komt uit de Knip van augustus 2010 (patroon 26). Al is het her en der aangepast. De hengsels heb ik veranderd, de plooien en de zijkanten heb ik wat aangepast, de rits bovenin heb ik ook een beetje anders gedaan en in de binnenvoering heb ik nog een zijvakje met rits gemaakt, voor papieren en portemonnee. Als ik er zo over nadenk: eigenlijk alleen de bodem en de bovenranden zijn nog 'intact' van het originele patroon.

Maar goed. Een lekker ruime shopping tas is het resultaat: