maandag 31 januari 2011

De Knipmode: vaak nèt niet

Ik heb een haat-liefde verhouding met het zelfmaakmode tijdschrift Knipmode. Van de ene kant zijn de patronen vaak moderner en vlotter dan die in de Burda of de Diana. Van de andere kant klopt er vaak niks van en moet je zelf de patronen bijschaven.

Ik zie wel vaker het tegenargument dat dat niet aan de Knip ligt, maar aan de 'onervaren naaisters of hobbynnaaisters die te veel willen'. Ik heb lange tijd gedacht dat daar waarschijnlijk wel wat in zat. Ik was nog niet zo lang bezig en snapte er soms helemaal niks van. Het begon me echter op te vallen dat ik veel minder problemen had met de patronen uit de Burda Style en de Ottobre. Bovendien maakte ik bijna alleen dingen met een moeilijkheidsgraad van maximaal 2 stippen. Even ter verduidelijking. Volgens de Knip zelf (pagina 3 onderaan) staat 1 stip voor 'bijna geen ervaring', 1,5 stip voor 'weinig ervaring' en 2 stippen voor 'meer ervaring'.

Dat is natuurlijk erg subjectief, maar bij 'bijna geen ervaring' denk ik aan iemand die een patroon zelf weet over te tekenen, weet hoe je dat patroon op het stof moet leggen en hoe je het moet uitknippen en hoe je op een naaimachine in een rechte lijn kan stikken en weet dat je de naden moet zigzaggen om af te werken. Zoiets ongeveer. Dat kon ik allemaal, plus nog het een en ander meer (rits inzetten, mouwen en broekspijpen er goed inzetten). Toch lukte het me regelmatig niet en zat ik soms wekenlang erg gefrustreerd op de werkbeschrijving te puzzelen.

Intussen heb ik nu al een flink aantal weken naailes, van een gediplomeerde naaister en een gediplomeerde coupeuse. En ik ben er inmiddels achter dat het niet aan mij ligt, want zij komen er met dezelfde patronen ook niet uit. Nu hebben zij ervaring genoeg om het dan allemaal zo aan te passen dat het dan toch nog lukt. En inmiddels ben ik bij de Knip ook wat makkelijker geworden en beschouw ik een patroon van de Knip bij voorbaat al als 'een ruwe schets van wat het moet zijn'.

Vandaag had er weer zo eentje. Ik ben begonnen aan de trui 9a uit de Knip van september 2010 (zie vorig bericht). Nu heb ik even de pagina met de foto en de werktekening ingescand ter illustratie:


Het viel mij in eerste instantie niet op. En de naailerares ook niet. Pas toen we aan het knippen waren en het een en ander aan het nameten waren. Toen zagen we het ineens. De trui op de foto is niet helemaal dezelfde  trui zoals die in de werktekening en op het patroonblad is weergegeven. De mouw is op de foto namelijk lang, en op de werktekening en het patroon tot net over de elleboog! Het stof had ik speciaal gekocht voor dit model, en ik had de stofhoeveelheid aangehouden die bij de beschrijving stond + plus wat centimeters extra voor wat speling. Maar ik had niet genoeg om een halve armlengte extra aan te knippen! We gaan het anders oplossen: we gaan de mouwomslag nu een beetje anders doen. Niet 2x omslaan, maar 1x en dan een klein naadje aan de binnenkant. Ik wil namelijk een lange mouw en geen korte.

Toch. Ik kan me hier een beetje boos over maken. Dat je een beetje extra stof moet berekenen, dat snap ik ook wel. Maar hoeveel extra moet ik dan bij de Knip gaan aanhouden? 1 meter? Dat is toch zot? Dat hoef ik bij andere patroonbladen ook niet te doen. Het gaat wel goedkomen, al gaat het niet precies de trui worden die ik had willen hebben. Maar erg blij ben ik er niet mee.

vrijdag 28 januari 2011

Plannen voor de komende tijd

Zoals ik al in het vorige bericht aangaf staan de plastic zakken met stof tegen de muur van de hobbykamer opgestapeld. Toen ik vorig jaar het sieraden maken weer herontdekte en het niet zo meezat met m'n nieuwe overlock machine is het naaiwerk een tijd de ijskast ingegaan. Maar ik heb er weer enorme zin in! Er zijn flink wat plannen.

Allereerst wil ik nog een lekker wijde 'woontrui' gaan maken van paars gemeleerd wollen stof (6 Euro per meter) dat ik vorig jaar op het Stoffenspektakel heb gekocht. Dit was blijven liggen omdat dit toch echt het mooist wordt als je een overlocker gebruikt, en juist dat zat nou net niet mee. Het plan: patroon 9a uit de Knipmode van september 2010.


Bij Toetenel had ik hele mooie, stevige jeansstof gekocht in de kleuren donkerbruin en creme (4,50 Euro per meter). En een klein stukje donkerbruin kant (6 Euro per meter). Het plan: rok 16a uit de Knipmode van oktober 2009.




Ook had ik gemeleerd wit/blauw/zwart geweven stof (2,50 Euro per meter) bij Toetenel gekocht. Ik wil een poging gaan wagen om er een jasje (patroon 8) van te maken, zoals dat in de Knipmode van januari 2011 stond. Het lijkt me geen gemakkelijk patroon. Vandaar een goeedkoop lapje. Als het misgaat, is er geen man overboord en mocht het een leuk jasje blijken dan kan ik er alsnog een wat duurder en mooier lapje voor gaan halen.


En dan heb ik nog wat lapjes waar ik wel plannen mee heb, maar nog geen specifiek patroon. Een lichtblauwe mooie stevige katoenen jeans (bij Toetenel, voor 4,50 Euro per meter) waar ik een jeansjasje van wil ga maken, eventueel opgepimpt met allerlei leuke dingen. Naar een leuk patroon moet ik nog op zoek.


Verder heb ik een mooie bruine stof met borduursel (6 Euro per meter) gekocht, vorig jaar op het Stoffenspektakel. Daar komt een jasje van en waarschijnlijk gaat het hetzelfde patroon worden als het sienna jasje dat ik laatst heb gemaakt.



En dan heb ik in de uitverkoop op de markt nog een leuke dunne wollen stof (6 Euro per meter) gekocht. Daar wil ik een leuk truitje van maken. Een patroon heb ik er nog niet voor.

donderdag 27 januari 2011

3 rokjes (Burda 12/2010, patroon 123a)

Een aantal weken geleden was er op de markt uitverkoop van de winterstoffen en moest er plaats worden gemaakt voor de carnevalsstoffen. En een paar weken geleden kwam het bericht dat stoffenwinkel Toetenel er mee stopt en dat al het stof voor de helft van de prijs weg ging. Het leidde allemaal tot een flinke inkoopgolf en inmiddels liggen de plastic zakken met stof tegen de muur van de hobbykamer opgestapeld. En met m'n nieuwe overlock had ik ook nog niet zo veel gedaan. Hoogste tijd om weer te gaan naaien.

Ik heb voor het eerst de overlocker weer aangeraakt, sinds enkele weken na de aanschaf ervan. De overlocker en ik hadden namelijk altijd onenigheid. Hij liep telkens vast na een halve, of maximaal een hele naad en dan was ik weer 45-60 minuten bezig om de prop stof uit de machine los te peuteren en opnieuw in te rijgen. Zware frustratie elke keer, een paar keer tot bijna tranen aan toe. Maar dit keer was ik vast besloten me niet gewonnen te geven. En ik weet inmiddels wat er fout ging elke keer. Ik zocht de fout telkens bij het inrijgen. Ik dacht dat ik het daar wel fout deed, omdat dat het lastigste gedeelte is. Maar m'n vriend zag de fout ineens: ik moet de 4 draden bij de start op een bepaalde manier neer leggen, want anders raakt alles in de knoop en loopt alles vast. En inderdaad. Zo simpel was het. Het ging niet fout tijdens het inrijgen maar bij het neerleggen van de 4 draden aan de start!

Het resultaat van een vlekkeloos lopende overlocker (en hulp bij het eerste rokje in de naailes die ik volg) is 3 (!) rokjes, allemaal hetzelfde patroon. Wel totaal andere stof en kleur. Het is het patroon 123a uit de Burda van afgelopen december, maar dan verlengd. Ik vond de rok voor mij veel te kort.

Het eerste rokje is van zwarte wol. Ik wilde al een tijdje een simpele zwarte rok zonder toeters en bellen. Je kunt er namelijk zo veel mee combineren. Het stof kwam van de uitverkoop van de markt en was 2 Euro per meter (ik had 1 meter nodig voor de rok). Ik heb hier geen foto's van gemaakt; het is een vrij standaard, simpel rokje. Niet zo interessant.

Het tweede rokje is van geweven wol. Dit kwam van dezelfde kraam als het zwarte wol en kostte ook 2 Euro per meter (1 meter nodig voor de rok). Toen hij bijna af was had ik hem meegenomen naar de naailes. De dames hadden een leuk idee: een paar grote sierknopen voorop naaien. Met het resultaat ben ik helemaal verguld:


En van deze stof, die ik voor 8 Euro per meter heb gekocht en die perfect bij m'n nieuwe laarzen past, heb ik nog een derde rokje gemaakt:


Op naar het volgende project!

zaterdag 22 januari 2011

Instructies op Internet gezet

Ik heb al een tijd (meer dan een half jaar) een aantal documenten met instructies voor het maken van micro-macramé sieraden, in het Nederlands, in een folder op m'n computer staan. De documenten zouden toegevoegd worden op een sieradensite, maar de beheerder heeft het erg druk en ze vond het niet erg als ik ze alvast ergens ter download online zou zetten. Bij deze, want ik zou het jammer vinden als er niks mee gedaan wordt.

Het zijn er 4:


En er stond er al eentje: Instructies micro-macramé armband '1877'

De links hierheen staan ook allemaal in het rechtermenu.

Van de halsketting waar ik de prijs mee heb gewonnen had ik tweede exemplaar (met andere kleuren) gemaakt voor m'n schoonmoeder. Ik was zo slim geweest om foto's te maken van het proces. Ik heb er nog niks mee gedaan, maar ik hoop deze week ook daarvan een PDF te maken.

donderdag 20 januari 2011

Prijs gewonnen

Vanochtend kreeg ik een leuk mailtje. Ik heb de derde prijs gewonnen (uit 111 inzendingen) bij een halfjaarlijkse wedstrijd van een sieradenforum. En wel met m'n zwarte halsketting:



Ik had echt nooit verwacht ook maar in de buurt te komen van de eerste tien plekken. De concurrentie vond ik wel erg groot. Ik vind het dan ook een enorme eer om met de andere twee dames op het 'podium' te mogen staan. Ze maken zulke mooie dingen en ik sta daar dan bij!

De halsketting was voor bij m'n zwarte feestjurk. Eigenlijk. Maar intussen is hij bij mijn moeder terecht gekomen. Daar zit een verhaal achter. M'n moeder had een middengrijs, exclusief jasje gekocht voor de feestdagen (en wat 40-jarige huwelijken) en wilde daar graag een passende macramé halsketting bij. Ik ben weken bezig geweest met grijs koord en antraciet en zwarte kralen en wat ik ook probeerde: ik vond het niet mooi. Maar ik vond haar jasje dan ook niet mooi. Enfin, uiteindelijk heeft m'n vriend ingegrepen en gezegd dat de ketting mooi was en dat smaken nu eenmaal verschillen en dat m'n moeder hem misschien WEL mooi vindt. En daar bleek hij achteraf gelijk in te hebben. M'n moeder vond hem mooi. Ik denk dat het aan de kleur grijs ligt. Ik kan daar op een of andere manier niks mee en wat er ook uitrolt, ik zal het nooit mooi vinden. Maar goed. Het resultaat van wekenlang gepruts en frustratie was deze ketting:








Ik vind het persoonlijk een beetje een kitscherig soort camp-gothic-spinnenrag-ding. De vorm vind ik aardig gelukt en met al dat experimenteren heb ik weer wat nieuwe techniekjes en vormpjes ontdekt. Maar ik was er zo onzeker over dat ik toch de zwarte halsketting ook maar als cadeau heb ingepakt. Daarvan wist ik zeker dat ze hem mooi vond en een zwarte ketting past ook prima bij een grijs jasje.

Nu heeft ze dus twee halskettingen en ze schijnt iedereen trots te vertellen dat ik die gemaakt heb. De micro-macramé was ook op een 40-jarige bruiloft goed in de smaak gevallen. M'n moeder had een paar keer de vraag gehad of ik misschien een Website of webwinkel had. Ik moest er wel een beetje om lachen.

Update

Tja, de drukke Kerstdagen zijn voorbij. Ik heb best veel geknutseld en flink wat dingen voor familie en vrienden gemaakt. Ik lig alleen een beetje achter met foto's. Het probleem in de winter is dat je overdag moet fotograferen omdat het zo vroeg donker is. Foto's met flitser zijn nooit zo duidelijk of mooi.

De sieraden staan inmiddels op een lager pitje na alle sieraden die ik voor de Kerst en de feestdagen had gemaakt. Een bruine macramé halsketting voor m'n schoonmoeder, een grijs/antraciet/zwarte macramé halsketting voor m'n moeder voor bij een heel mooi jasje dat ze had gekocht, en nog een geregen '2 by 2' armband van 15/0 en 11/0 rocailles. En een zwarte macramé armband in ruil voor een vriezertje.

Het is niet dat ik geen zin meer heb in sieraden maken, maar dat heeft te maken met beperkte tijd en m'n andere hobbies (zelf kleding en tassen naaien, lezen en af en toe een spelletje spelen). De afgelopen weken waren de winterstoffen op de markt in de uitverkoop en m'n favoriete stoffenwinkel (Toetenel Modestoffen) gaat sluiten. Voor vaste klanten hebben ze op dit moment 50% korting op hun hele assortiment. Ik heb dus nu een flinke berg stof liggen. Letterlijk een stapel zakken met stoffen die in de hobbykamer tegen de muur staan opgestapeld. Die ga ik hier geen jaren laten liggen, dus ik zit sinds een week op twee weer veel achter de naaimachine. Ik heb het sienna jasje af voor bij de sienna macramé armband. Ik heb verder nog een donkerbruine fluwelen rok gemaakt en ben nu bezig aan een zwart-met-antraciet wollen winterrok en een vintage style tas. Foto's van het een en ander volgen nog. Hopelijk.